Tietoa aivoterveydestä ja muistisairauksista
Aivojen hyvinvointi
Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia, jota tukevat terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ravinto, liikunta, päihteettömyys sekä aivojen sopiva haastaminen, mutta myös riittävästä levosta huolehtiminen ja stressin välttäminen.
Aivot ovat elimistön tärkein säätelykeskus ja niiden hyvinvointi on koko elimistön hyvinvoinnin perusta. Terveet aivot mahdollistavat laadukkaan, monipuolisen ja kiinnostavan elämän. Aivot muokkautuvat koko ihmisen elinajan. Olisikin tärkeää kiinnittää aivojen hyvinvointiin huomiota koko elämän ajan.
Toimiakseen aivot tarvitsevat säännöllisesti ja keskeytyksettä ravinteita ja happea. Aivot ovat jatkuvasti alttiina ympäristön haitallisille vaikutuksille. Aivojen vaurio on lähes aina pysyvä ja näkyy muutoksina tiedon käsittelyssä, tunne-elämässä, ja persoonallisuudessa. Omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa aivojen hyvinvointiin ja siirtää tai estää aivosairauksien puhkeamista.
Näe aivokierroksella (linkki sivuston ulkopuoliselle sivulle) miten aivot toimivat ja miten Alzheimerin tauti niihin vaikuttaa.
Aivoja täytyy siis aktiivisesti suojata niiden terveyttä ja hyvinvointia uhkaavilta tekijöiltä. Aivojen suojeleminen on erityisen tärkeää, sillä hermosolut eivät uusiudu samalla tavoin kuin muut elimistön solut.
Vinkkejä aivoterveelliseen arkeen
- syö säännöllisesti ja monipuolisesti; kasviksista, hedelmistä, kasviöljyistä ja kalasta koostuva ruokavalio sisältää aivoverisuonia ja sydäntä suojaavia ravintoaineita ja vitamiineja
- laita sydän sykkimään liikunnalla; aivojen verenkierto paranee ja aivosolujen väliset yhteydet uusiutuvat ja tehostuvat, mikä on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta
- hoida sydäntä: korkea kolesteroli ja verenpaine sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt (kuten diabetes) keski-iässä voivat kasvattaa riskiä sairastua muistisairauteen myöhemmällä iällä
- käytä aivojasi; älylliset haasteet ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermosolujen yhteyksiä. Hyvin verkottuneet aivot ovat vastustuskykyisemmät muistisairauksien aiheuttamille muutoksille
- Nuku hyvin; Hyvä ja riittävä uni on aivojen toiminnan edellytys sekä oppimisen että muistin kannalta
- Liika viina pois; runsas alkoholinkäyttö altistaa muistihäiriöille, sillä humalajuominen aiheuttaa sekä välittömiä että pysyviä muutoksia aivojen hermokudoksessa. Pitkään jatkuva, riskirajan ylittävä alkoholin käyttö sekä toistuva humala-krapula -tyyppinen juominen on kaikkein haitallisinta
- Tumppaa tupakka; nikotiini on aivoille myrkyllinen aine ja aiheuttaa muutoksia aivoissa. Tupakointi lisääkin etenevän muistisairauden riskiä, sillä se heikentää verenkiertoa ja vaikuttaa siten aivojen hapen saantiin ja muun muassa muistin toimintakykyyn
- Pään iskujen välttäminen; käytä pyöräillessä kypärää, huolehdi pimeällä heijastimista ja liukkailla keleillä pystyssä pysymisestä
- Hyvä mieli, parempi muisti; Aivoja aktivoiva sosiaalinen kanssakäyminen edistää aivojen terveyttä muun muassa auttamalla hallitsemaan stressiä ja ehkäisemällä masentuneisuutta. Kun mieliala on positiivinen, aivotkin toimivat ketterämmin. Stressi ja masennus voivat aiheuttaa vakavaakin muistioireilua, joka kuitenkin väistyy kun tilanne helpottaa.
- Muista nauttia elämästä!
Tulosta muistisairauden riskitesti. (pdf-tiedosto)
Muisti
Muisti on aivojen toimintaa. Aivoterveydestä huolehtiminen pitää huolta myös muistista. Muisti on tapahtumasarja, jossa palautetaan mieleen opittuja ja koettuja asioita sekä opitaan uutta. Laajasti käsitettynä muisti on kaikki ihmisen henkiset ja älylliset kyvyt opittuina ja tallennettuina muistiin erilaisina tietoina ja toimintavalmiuksina. Ihmisen identiteetti ja elämänhistoria muodostuvat muistiin kertyneistä asioista.
Muistin toimiessa uusi tieto tallentuu aivoihin ja on palautettavissa myöhemmin käyttöön. Muistaminen edellyttää mieleen painamista, mielessä säilyttämistä ja mieleen palauttamista. Unohtaminen merkitsee mieleen palauttamisen ongelmia.
Ikääntyessä muistitoiminnot hidastuvat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiat katoaisivat muistista. Ikääntyessä mieleen painaminen ja mieleen palauttaminen vaativat enemmän aikaa ja keskittymistä, koska työmuisti hidastuu ja häiriöherkkyys lisääntyy.
Unohtaminen silloin tällöin on inhimillistä ja sitä tapahtuu kaikille. Muistivaikeuksia esiintyy eri syistä. Ne saattavat olla ohimeneviä jotka voivat johtua surusta, uupumuksesta ja stressistä tai parannettavissa olevia, kuten seuraus masennuksesta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai B12-vitamiinin puutoksesta. Etenevien syiden taustalla on jokin sairaus. Muistivaikeuksia ja –sairauksia esiintyy myös nuoremmilla, työikäisillä ihmisillä.
Muistin heikentyminen arkitoimintoja häiritsevästi viittaa sairauteen, joka on selvitettävä. Jos omat tai läheisen muistivaikeudet alkavat huolestuttavat, on syytä hakeutua muistitutkimuksiin, jolloin muistivaikeuksien syy selvitetään ja voidaan järjestää tarpeenmukainen apu. Tietoa muistiasioista saa esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta ja paikallisilta muistiyhdistyksiltä sekä maakunnallisista asiantuntija- ja tukikeskuksista Muistiluotseista.
Milloin huolestua?
Hälytysmerkit muistin toiminnassa on tärkeä tunnistaa. Normaaleista arjen askareista selviytymisen vaikeudet voivat olla ensimmäisiä muistisairauden merkkejä.
On syytä reagoida jos havaitsee seuraavia hälytysmerkkejä muistin toiminnassa itsellä tai läheisellä:
- työikäisillä vaikeudet työssä selviytymisestä
- joutuu pinnistelemään aiempaa enemmän
- asiat sekaantuvat ja tapahtuu unohtelua normaalia enemmän
- tärkeiden sovittujen tapaamisten ja asioiden unohtelu
- päättely- ja ongelmanratkaisukyky heikkenevät
- esiintyy vaikeuksia itsenäisessä selviytymisessä
- ulkopuolisen avun tarve kasvaa
- laskut jäävät maksamatta
- tunne siitä, että esineet katoavat
- on vaikeuksia noudattaa hoitomääräyksiä
- tuntuu kuin olisi eksyksissä
Mitä aiemmin muistivaikeuksiin puututaan, sitä paremmin sairauksia voidaan ehkäistä, tutkia ja hoitaa Muistivaikeuksien syy on tärkeä tutkia, jotta asianmukainen apu voidaan järjestää ja muistivaikeuksista kärsivä voisi elää mahdollisimman täysipainoista elämää.
Muistisairaudet
Etenevät muistisairaudet ovat neurologisia sairauksia, jotka rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. Suomessa sairastuu joka vuosi n. 14 500 ihmistä muistisairauteen. Tällä hetkellä Suomessa on arvioilta 193 000 muistisairautta sairastavaa, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta. Työikäisenä sairastuneita on 7000-10000 henkilöä.
Alzheimerin tauti
Alzheimerin tautia sairastaa n. 70% kaikista muistisairaista. Alzheimerin tauti on aivojen rappeumasairaus, joka etenee vaiheittain. Se alkaa muistihäiriöillä ja koko sairauden ajan muistion vaikeimmin häiriintynyt alue. Tauti jaotellaan yleensä lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan vaiheeseen. Yleisimpiä varhaisia oireita ovat muistin ja oppimisen vaikeudet, esimerkiksi uusien laitteiden käyttämisen oppiminen saattaa tuottaa vaikeuksia. Edetessään tauti aiheuttaa ongelmia arjessa selviytymisessä, jolloin avun tarve lisääntyy. Mitä aiemmin alzheimerin tauti todetaan, sitä nopeammin pystytään aloittamaan oireenmukainen hoito, jolla pystytään lievittämään oireita ja tuomaan laatua sairastuneen arkeen.
Lue lisää Alzheimerin taudista (pdf-tiedosto)
Verisuoniperäinen muistisairaus
Verisuoniperäinen eli aivoverenkiertosairauden muistisairaus on toiseksi yleisin etenevän muistisairauden syy (15-20% kaikista muistisairauksista). Verisuoniperäisen muistisairauden aiheuttajia ovat erilaiset aivoverenkiertohäiriöt kuten: kaula- ja aivoverisuonten ahtautuminen, aivoinfarkti, aivoverenvuoto, aivoverisuonten tulehdukset jne. Oireet riippuvat siitä, mitä kohtaa aivoissa aivoverenkiertohäiriöt ovat vaurioittaneet. Verisuoniperäisessä muistisairaudessa ja ennaltaehkäisyssä on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hoitaminen.
Lue lisää verisuoniperäisestä muistisairaudesta (pdf-tiedosto)
Lewyn kappale –tauti
Lewyn kappale –tauti on kolmanneksi yleisin muistisairaus. Lewyn kappale –tauti on saanut nimensä muun muassa aivojen kuorikerroksella esiintyvistä lewyn kappaleista. Tyypillisiä oireita ovat tarkkaavuuden ja vireystilan vaihtelut, näköharhat sekä parkinsonin taudin oireita muistuttava kävelyn vaikeus, jäykkyys, juuttuminen ja vapina. Uusien asioiden oppiminen voi säilyä sairastuneella hyvinkin pitkään. Sairauden hoidossa on tärkeä kiinnittää huomiota liikuntakyvyn ja fyysisen kunnon tukemiseen.
Lue lisää Lewyn kappale -taudista (pdf-tiedosto)
Otsa-ohimolohkorappeumat
Otsa-ohimolohkorappeumat ovat ryhmä eteneviä sairauksia, jotka vaurioittavat erityisesti aivojen otsalohkoja. Otsa-ohimolohkorappeuma sisältää kolme syndroomaa: otsalohkodementia, etenevä sujumaton afasia ja semanttinen dementia.
Yleisin näistä on otsalohkodementia, ja siinä keskeisintä on persoonallisuuden ja käyttäytymisen muutos.
Etenevässä sujumattomassa afasiassa puheen tuottaminen, sanojen löytäminen sekä lukeminen ja kirjoittaminen on vaikeutunut.
Semanttisessa dementiassa sanojen merkitys hämärtyy; puheen tuottaminen sinällään on sujuvaa, mutta oikeita sanoja ei tahdo löytyä.
Lue lisää otsa-ohimolohkorappaumista (pdf-tiedosto)
Parkinsonin taudin muistisairaus
Parkinsonin taudin muistisairaus johtuu parkinsonin tautiin liittyvistä tiedon käsittelyn ongelmista. Keskeisenä oireena esiintyy toiminnan ohjauksen heikentymistä, tarkkaavuuden ja vireystilan vaihteluita, muistin huononemista, näköaistiin pohjautuvien toimintojen heikkenemistä ja käytösoireita. Sairauden hoidosta on saatu merkittäviä tuloksia. Tutkimusten mukaan 60-70%:lla Parkinson -potilaista on tautiin liittyvä muistisairaus.
Lue lisää Parkinsonin taudin muistisairaudesta (pdf-tiedosto)
Tutkimukset, diagnoosi ja hoito
Etenevien muistisairauksien hoidon ajatuksena on katsoa eteenpäin, paneutua elämänlaatuun ja toimivaan arkeen. Puuttumalla muistiongelmiin ajoissa, voidaan saada lisää terveitä elinvuosia ja monia hyviä muistoja. Parantavaa hoitoa muistisairauksiin ei ole vielä keksitty, mutta oikein kohdennetulla hoidolla voidaan vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun. Lääkkeettömät hoitokeinot ja lääkehoito yhdessä tukevat toisiaan muistisairauksien oireiden hoidossa.
Hoidon aloittamisen kannalta on tärkeää saada oikea muistisairausdiagnoosi, jotta hoito voidaan kohdentaa oikein. Muistioireiden ilmaisemisen jälkeen muistihoitaja tekee alustavat muistitutkimukset, jotka koostuvat älyllisten toimintojen testaamisesta (MMSE- ja CERAD-testi), depressioseulasta, läheisen ja muistioireisen haastattelusta, joiden tarkoitus on selvittää toimintakyvyn muutoksia aiempaan sekä laboratoriokokeista. Työikäiset muistivaikeuksista kärsivät ja epäselvät muistioiretapaukset ohjataan neuropsykologisiin tutkimuksiin. Pään kuvantaminen on tärkeä osa muistitutkimuksia. Se tehdään joko tietokonekerroskuvauksena (CT) tai magneettikuvatutkimuksena (MRI). Yleisemmin käytettävän pään CT:n avulla voidaan sulkea pois aivoverenkiertohäiriöt sekä hoidolliset syyt kuten kasvaimet. MRI on tarkempi mm. alzheimerin taudin diagnostiikan kannalta. Tutkimusten pohjalta diagnoosin tekee neurologiaan tai geriatriaan perehtynyt lääkäri.
Diagnoosin jälkeen aloitetaan mahdollinen muistisairauslääkitys, jonka tehoa ja sopivuutta arvioidaan säännöllisesti. Lisäksi Muistisairaalle tehdään kuntoutussuunnitelma, jonka tarkoituksena on tukea muistisairaan ja läheisten elämänhallintaa.
Elämää muistisairauden kanssa
Muistisairaus heikentää sairastuneen toimintakykyä ja lisää avun tarvetta. Sairauden eteneminen on yksilöllistä. Sairastuminen on elämää muuttava tilanne ja kriisi niin sairastuneelle kuin läheisille. Tärkeää on saada apua, tukea ja tietoa sairauden edetessä. Olennaista muistisairauden toteamisen jälkeen on ymmärtää, että elämä ei lopu sairastumiseen vaan jatkuu myös sen kanssa. Tavoitteena onkin sopeutua elämään sairauden kanssa ja viettää laadukkaita elinvuosia.
Muistisairaus saattaa hämmentää ja pelottaa. Onkin tärkeää, että tuntemuksista voi puhua jonkun kanssa avoimesti, tarvittaessa voi kääntyä ammattiauttaja puoleen. Muistisairaille ihmisille ja heidän omaisilleen suunnatut vertaistukiryhmät ovat oivia mahdollisuuksia keskustella omasta tilanteesta toisten samassa tilassa olevien kanssa. Erilaisissa ryhmissä on myös mahdollisuus solmia uusia ystävyyssuhteita. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää, ja ystäville ja kanssaihmisille kannattaa olla avoin ja kertoa sairaudesta, sitä ei tarvitse turhaan salailla.
Muistisairaus voi vaikuttaa myös persoonallisuuteen. Jotkut personallisuuden piirteet saattavat korostua voimakaasti, jotkut piirteet saattavat hävitä tai ilmaantuu aivan uusia piirteitä. Personallisuuden muutokset saattavat läheisistä tuntua siltä, että vanha tuttu ihminen on liukumassa ulottumattomiin. Sairastuneen elämänkokemus ja muistot kuitenkin säilyvät, mutta muistisairaudesta johtuen hänen on vaikeampi tuoda niitä esille. Muistoja ja kokemuksia voi kuitenkin herätellä esimerkiksi vanhojen valokuvien kautta, lempimusiikin avulla, tutuilla tuoksuilla tai muistelemalla vanhoja aikoja.
Muistisairaus tuo haasteita arkeen ja siksi onkin hyvä miettiä erilaisia arkea helpottavia keinoja. Muistilaput, ostoslistat, selkeät listat puhelinnumeroista ja osoitteista, kalenterin käyttäminen, lääkeannostelija sekä monet muut apukeinot helpottavat arjessa selviytymistä. Tärkeää on myös huomioida kodin turvallisuus. Muun muassa turvaliesi, riittävä valaistus, portaiden merkitseminen näkyvillä teipeillä ja ylimääräisten tavaroiden poistaminen käytäviltä lisäävät kodin turvallisuutta. Yksi omaa ja muidenkin turvallisuutta koskeva asia on autolla ajo. On syytä miettiä tarkasti missä vaiheessa autolla ajo ei ole enää turvallista, sillä muistisairaus aiheuttaa hidastumista reagoinnissa ja hahmottamisessa.
Normaalista elämästä saa nauttia ja tutuista harrastuksista on hyvä pitää kiinni. Niistä saa voimaa ja mielihyvää, joiden avulla jaksaa arjessa. Myös jokin uusi harrastus voi tuoda sisältöä arkeen. Ei kannata pakottaa itseään kuitenkaan suhteettoman raskaisiin suorituksiin esimerkiksi harrastusten parissa, muistisairaus oikeuttaa tekemään asioita omaan tahtiin. Itselleen täytyy olla armollinen ja suoda myös epäonnistumiset.
Jatka siis elämää; harrasta, matkustele, tapaa ystäviä, liiku, syö hyvin, unelmoi, nauti…
Jokaisella muistisairaalla ihmisellä on myös oikeus ihmisarvoa kunnioittavaan ja elämänlaatua ylläpitävään tukeen ja hoitoon. Lue lisää palveluista, etuuksista ja oikeuksista Muistiliiton verkkosivuilta.
Duodecim Omahoidon Muistisairaan ja läheisen ensitieto -verkkokurssi vastaa kysymyksiin sairaudesta ja turvallisesta kotona selviytymisestä, antaa apua ja tukea sairastuneen kohtaamiseen sekä hoitoon, ja myös läheisten tukemiseen. Kurssin sisältö kattaa yleisimmät etenevät muistisairaudet, niiden tutkimukset ja hoidot. Erityisesti huomioidaan omahoidon mahdollisuudet ja läheisten tukeminen. Siirry verkkokurssiin.