MuKeva
Henkilöstön ammattitaidon lisääminen ikääntyneen muistisairaan kehitysvammaisen tutkimuksessa ja hoidossa (MuKeva- projekti)
Henkilöstön ammattitaidon kehittäminen ikääntyneen muistisairaan kehitysvammaisen tutkimuksessa ja hoidossa, MuKeva-projekti toteutettiin vuosina 2013 - 2014. Osatoteuttajana toimi Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Projekti oli Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittama ja tuen myöntäjä oli Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Osarahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat Oulunkaaren kuntayhtymä, Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi, Pyhännän kunta, Peruspalvelukuntayhtymä Selänne sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiö.
Projekti toteutettiin PPKY Selänteen (Haapajärvi, Kärsämäki, Pyhäjärvi, Reisjärvi), Pyhännän kunnan, Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen (Haapavesi, Siikalatva) ja Oulunkaaren kuntayhtymän (Ii, Pudasjärvi, Simo, Utajärvi) alueella.
Projektin lähtökohdat, tavoitteet ja toimenpiteet
Kehitysvammaisen vanhenemiseen liittyvää tietoa on ollut suhteellisen vähän saatavilla. Kehitysvammaisten henkilöiden eläessä yhä vanhemmiksi heitä koskettavat myös ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten muistisairaudet. Jo 40 ikävuoden jälkeen esiintyvä dementia on yleistyvä ilmiö, jonka olemassaolo on vasta viime aikoina tiedostettu. Tämä asettaa kehitysvammaisen ja hänen perheensä hyvinvoinnille kuin myös asumisyksiköiden henkilöstölle haasteita, joihin on pystyttävä vastaamaan.
Muistisairauksien tunnistaminen on kehitysvammaisilla henkilöillä usein vaikeaa, koska muistisairaudet ilmenevät useilla eri tavoilla, joita kehitysvammaisella henkilöllä voi olla vaikea havainnoida ja arvioida. Diagnostisen ja hoidollisen työn ongelmana onkin usein korkea kynnys tilanteen edellyttämän asiantuntemuksen saamiseksi. Eräänä haittana palveluiden saannille ovat pitkät välimatkat, etenkin maan pohjoisosissa ja tämä saattaa muodostua jopa esteeksi palvelun saannille. Suomen Dementiayhdistys ry on luonut muistisairaille dementiahoitomallin ja tältä pohjalta on luotavissa mallin myös kehitysvammaisten henkilöiden ikääntymiseen liittyvässä tutkimuksessa ja hoidossa.
Projektin tavoitteet:
- nostaa henkilöstön osaamisen tasoa ikääntyneen kehitysvammaisen tutkimuksessa ja hoidossa
- kehittää arviointimenetelmiä ja palveluketjuja kehitysvammaisten muistisairauksien tunnistamiseen ja hoitoon
- hakea tutkimuksen ja kartoituksen avulla tietoa kehitysvammaisten ikääntymiseen mukanaan tuomiin haasteisiin ja sen avulla kehittää hyvän tutkimuksen menetelmiä ja hoitokäytännön toimintamalli, jolloin saadaan asianmukainen hoito aloitettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja henkilöstön kyky vastata hoidollisiin tarpeisiin lisääntyy.
- saada tietoa mahdollisten uusien kuntoutus- ja hoitomenetelmien käyttöönotosta sekä opastusta ja koulutusta niihin.
- luoda kehitysvammatyön asiantuntijaverkosto, jonka yhteydenpidossa hyödynnetään mm. videoneuvotteluyhteyttä perusterveydenhuollon etäteknologialaitteiden avulla. Etäteknologiaa hyödynnetään myös etäkoulutuksien järjestämisessä.
Keskeiset toimenpiteet:
- Peruskoulutuspäivät henkilöstölle kehitysvammaisuudesta ja muistihäiriöistä (OAMK).
- Alkukartoitus alueen hoitoyksiköissä.
- Tutkimukset valitulle kohderyhmälle (ikääntyneet yli 40-vuotiaat kehitysvammaiset).
- Koulutusta henkilöstölle alkukartoituksessa nousseiden tarpeiden pohjalta.
- Palvelujärjestelmän toiminnan arviointia ja kehittämistä vastamaan kehitysvammaisten muistisairaan diagnostiikan ja hoidon haasteisiin.
- Kehitysvammaisen henkilön muistisairauden hyvän tutkimuksen ja hoitokäytännön toiminta- ja koulutusmallin luominen.
- Projektista tiedottamista sekä projektin tulosten ja hyvien käytäntöjen esittelyä sidosryhmille alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Lue hankkeessa tutkimuslääkärinä toimineen yleislääketieteen erikoislääkärin Minna Mikkolan kirjoittama artikkeli, joka julkaistiin Memo-lehdessä (03-2015) tästä.