Hank­keen tulok­sia ja tuotoksia

MuistiTerve Pohjois-Suomi hankkeen tuloksellisuus

FIN­GER-toi­min­ta­mal­lia mukai­le­van elin­ta­pa­ryh­mien tulok­set vuo­del­ta 2024 Poh­jois-Suo­men alueelta

Joh­dan­to

Tämä raport­ti käsit­te­lee FIN­GER-toi­min­ta­mal­lia mukai­le­van elin­ta­pa­ryh­mien vuo­den 2024 tulok­sia, kes­kit­tyen FIN­GER-ryh­miin osal­lis­tu­nei­den osal­li­suusin­di­kaat­to­rin tulok­siin, yksi­näi­syy­den koke­muk­siin, muis­ti­sai­rau­den ris­ki­pis­tei­den las­kuun ja fyy­si­sen toi­min­ta­ky­vyn paran­tu­mi­seen. Toi­min­ta-aluei­na oli­vat Lapin, Poh­jois-Poh­jan­maan ja Kes­ki-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­eet. FIN­GER-ryh­mien koh­de­ryh­mä­nä oli­vat 60–79 –vuo­ti­aat muis­ti­sai­rauk­sien ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vat hen­ki­löt. FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taa on yhteis­ke­hi­tet­ty hyvin­voin­tia­luei­den ja kun­tien lii­kun­ta-alan ammat­ti­lais­ten kans­sa Muis­ti­Ter­ve Poh­jois-Suo­mi -hank­keen koor­di­noi­ma­na. FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taa toteu­tet­tiin vuo­den 2024 aika­na Rova­nie­mel­lä, Tor­nios­sa, Kuusa­mos­sa, Oulus­sa ja Toho­lam­mil­la. Kaus­ti­sen ryh­mä aloi­tet­tiin syk­syl­lä, jon­ka tulok­sia ei ole huo­mioi­tu vuo­den 2024 raportissa.

FIN­GER-ryh­mä­toi­min­ta kes­ti koko­nai­suu­des­saan yhden vuo­den, yhteen­sä 37–38 ryh­mä­ker­taa. Hyvin­voin­tia­luei­den ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­set vas­ta­si­vat muis­ti­sai­rau­den ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vien hen­ki­löi­den tun­nis­ta­mi­ses­ta, ryh­miin ohjaa­mi­ses­ta, sydän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sien hoi­dos­ta ja hal­lin­nas­ta sekä ravit­se­musoh­jauk­ses­ta. Ravit­se­musoh­jauk­ses­sa käy­tet­tiin Lapin hyvin­voin­tia­lu­een ravit­se­musam­mat­ti­lais­ten tuot­ta­maa mate­ri­aa­lia. Kun­nat vas­ta­si­vat lii­kun­ta­har­joit­te­lus­ta ja muis­tiyh­dis­tyk­set vas­ta­si­vat kog­ni­tii­vi­ses­ta har­joit­te­lus­ta mah­dol­lis­taen ryh­mä­toi­min­nan ohjaa­mi­sen vapaaehtoisille.

Koh­de­ryh­mä

FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tui vuo­den 2024 aika­na 43 hen­ki­löä, jois­ta kol­me kes­keyt­ti. Osal­lis­tu­nei­den kes­ki-ikä oli 70 vuot­ta. Ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­neis­ta nel­jäs­osa oli miehiä.

Mene­tel­mät

Tut­ki­muk­ses­sa käy­tet­tiin alku­ky­se­ly­jä, väli­ky­se­ly­jä ja lop­pu­ky­se­ly­jä, joil­la kar­toi­tet­tiin osal­lis­tu­jien koke­muk­sia ja muu­tok­sia eri osa-alueil­la. Muis­ti­sai­rau­den ris­ki­pis­teet arvioi­tiin muis­ti­sai­rau­den ris­ki­tes­tin avul­la ja osal­lis­tu­jien osal­li­suu­den koke­mus­ta osal­li­suusin­di­kaat­to­ril­la. Fyy­sis­tä toi­min­ta­ky­kyä mitat­tiin SPPB-tes­til­lä ja käden puristusvoimamittauksella.

Tulok­set

Osal­lis­tu­jien muis­ti­sai­rau­den ris­ki­pis­teet arvioi­tiin THL:n ja Itä-Suo­men yli­opis­ton CAI­DE-tut­ki­muk­ses­sa kehi­te­tyn muis­ti­sai­rau­den ris­ki­tes­tin avul­la ryh­mä­toi­min­nan alus­sa ja lopus­sa. Tulok­sien mukaan osal­lis­tu­jien muis­ti­sai­rau­den ris­ki­pis­teet las­ki­vat 66 pro­sen­til­la. Fyy­sis­tä toi­min­ta­ky­kyä mitat­tiin SPPB-tes­til­lä. Tulos­pa­ran­nuk­set tuli­vat lähin­nä tuo­lil­ta ylös­nousus­ta, mikä osoit­taa paran­tu­nut­ta lihas­voi­maa ja tasapainoa.

FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­nei­den osal­li­suu­den koke­mus­ta mitat­tiin THL:n kehit­tä­mäl­lä osal­li­suusin­di­kaat­to­ril­la. Osal­li­suusin­di­kaat­to­rin koko­nais­kes­kiar­vo nousi 81:sta 88:een, mikä osoit­taa paran­tu­nut­ta osal­li­suu­den kokemusta.

Tulok­sien perus­teel­la FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­neis­ta 92 pro­sent­tia teki jon­kin pysy­vän elin­ta­pa­muu­tok­sen. Kes­kin­ker­tai­sek­si tai huo­nom­mak­si oman ter­vey­den­ti­lan­sa koke­vien osuus vähe­ni 72 pro­sen­tis­ta 32 prosenttiin.

92 pro­sent­tia koki, että ryh­män tuki aut­toi elin­ta­pa­muu­tok­sen teke­mi­ses­sä, 89 pro­sent­tia koki ryh­mä­toi­min­nan edis­tä­neen sosi­aa­lis­ta hyvin­voin­tia ja 98 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta oli tyy­ty­väi­siä osal­lis­tu­maan­sa toi­min­taan.

Yksi­näi­syy­den koke­mus­ta mitat­tiin yksi­näi­syys­ky­sy­myk­sel­lä FIN­GER-ryh­mä­toi­min­nan alus­sa ja lopus­sa. Yksi­näi­syyt­tä koke­vien osuus vähe­ni 19 pro­sent­tis­ta 8 prosenttiin.

Tulok­sien perus­teel­la 97 pro­sent­tia oli­vat tyy­ty­väi­siä FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan. NPS luku oli 95 (0–100 astei­kol­la) eli ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­neis­ta ja palaut­tei­siin vas­tan­neis­ta toden­nä­köi­ses­ti tai erit­täin toden­nä­köi­ses­ti suo­sit­te­le­vat toi­min­taa muille.

Joh­to­pää­tök­set

Tulok­set osoit­ta­vat, että FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­mi­nen on ollut teho­kas­ta paran­ta­maan osal­lis­tu­jien osal­li­suu­den tun­net­ta, vähen­tä­mään yksi­näi­syy­den koke­muk­sia ja vähen­tä­mään muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­mi­sen ris­kiä. Fyy­si­sen toi­min­ta­ky­vyn paran­tu­mi­nen näkyi eri­tyi­ses­ti tuo­lil­ta ylösnousussa.

Osal­li­suusin­di­kaat­to­rin kes­kiar­vo nousi jon­kin ver­ran. Vah­va osal­li­suu­den koke­mus on 75 pis­tet­tä; erit­täin heik­ko alle 50, eli FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­nei­den osal­li­suusin­di­kaat­to­ri­lu­ku oli hyvä jo alku­ti­lan­tees­sa. Suu­rin osa FIN­GER-ryh­mä­toi­min­taan osal­lis­tu­vis­ta koki jo alus­sa vah­vaa osal­li­suu­den kokemusta.

FIN­GER-toi­min­ta­mal­lia mukai­le­va elin­ta­pa­ryh­mä­toi­min­ta on osoit­tau­tu­nut hyö­dyl­li­sek­si osal­lis­tu­jien ter­vey­den ja hyvin­voin­nin edis­tä­mi­ses­sä. Jatkotoimintaa/jatkohanketoimintaa suo­si­tel­laan eri­tyi­ses­ti ryh­mä­toi­min­nan pit­kä­ai­kais­vai­ku­tus­ten selvittämiseksi.

 

Suomen kartta, jos väritettynä Pohjois-Suomi

Saavutettavuustyökalut