SeHy
Seksuaalinen hyvinvointi etenevissä muistisairauksissa -projekti
Mitä on seksuaalisuus?
Seksuaalisuus on käsitteenä hyvin laaja. Se on osa ihmisyyttä, eikä koskaan katoa. Seksuaalisuudesta puhuttaessa tarkoitetaan mm. miehenä tai naisena olemista, suvun jatkamista, kulttuuriin, ympäristöön ja yksilöön liittyvää mielihyvän kokemista sekä kiintymyksen osoittamista. Seksuaalisuuteemme vaikuttavat monet eri asiat ja sitä voidaan ilmaista monin eri tavoin. Seksuaalisuus muuttuu läpi koko elämämme. Seksuaalisuuden loppuminen ei kuulu normaaliin ikääntymiseen.
Muistisairaus ja seksuaalisuus
Maassamme on noin 130 000 muistisairautta sairastavaa henkilöä. Muistisairaus, kuten ikääntyminenkään, eivät poista seksuaalisuutta perustarpeena. Muistisairaudessa roolien, estojen sekä opittujen käyttäytymissääntöjen murtuminen saa aikaan sen, että muistisairaan on helpompi näyttää tunteitaan ja toisaalta muistisairaus heikentää sairastuneen kykyä ilmaista omia tarpeitaan. Muistisairas saattaa tarvita tukea seksuaalisuutensa ilmaisuun. Seksuaalinen hyvinvointi antaa voimaa, toimintakykyä ja tukee ihmisen persoonallisuutta.
Muistisairaus parisuhteessa
Muistisairaus tuo erityispiirteitä parisuhteeseen. Jokainen parisuhde on erilanen, jokainen ihminen on erilainen ja myös jokainen muistisairaus etenee eri tavalla. Näin myös jokaisessa parisuhteessa koetut muutokset ovat erilaisia, joskus ne saattavat kuormittaa omaista ja myös sairastunutta itseään. Parisuhde ei enää täytä sille asetettuja odotuksia. Sairastuneella saatta olla syyllisyyden tunteita taakaksi joutumisesta ja hoitava omainen kokee surua puolison loitontuessa päivä päivältä. On tärkeää, että vaikeista asioista keskustellaan joko ammatihenkilön kanssa tai vertaistukiryhmissä.
SeHy-Hanke
Seksuaalinen hyvinvointi etenevissä muistisairauksissa-hanke toteutettiin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella vuosina 2012-2014. Hanketta hallinnoi Suomen Dementiayhdistys ry ja yhteistyökumppanina toimi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry. Hanke oli RAY:n rahoittama
SeHy-hankkeessa suoritettiin kyselykartoitus ja teemahaastattelut, niin hoitohenkilökunnalle kuin kotona asuville muistisairautta sairastavan läheisillekin. Hoitohenkilökunnan vastausten perusteella muistisairautta sairastavan seksuaalisuus nähdään kapea-alaisesti ja ongelmakeskeisesti. Muistisairautta sairastavan seksuaalisuus huomioidaan usein vasta, kun sairastuneen käytös häiritsee ympäristöä tai kanssaihmisiä. Muistisairautta sairastavan seksuaalisuuden tukeminen on hyvin henkilökohtainen ja hoitajan omaan kokemusmaailmaan pohjautuva. Kyselyyn vastanneiden läheisten mukaan muistisairaus vaikuttaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa puolisoiden arkeen ja parisuhteeseen. Muutokset arjen rooleissa ja vastuun siirtyminen terveemmälle puolisolle vähentää kokemusta tasavertaisesta suhteesta ja kumppanuudesta. Sairastuneen muuttunut käyttäytyminen ja muistiongelmat aiheuttavat väsymystä, epätietoisuutta ja vähentävät puolisoiden tyytyväisyyttä parisuhteeseensa.
Kartoituksen tuloksista kirjoitettu raportti on luettavissa muistiliiton verkkosivuilla tai tilattavissa muistiliiton verkkokaupasta.